Als je regelmatig zwemt, weet je dat de gebruikte materialen erg belangrijk zijn bij het kiezen van je zwemkleding. Daarom investeren de topfabrikanten van zwemkleding veel geld in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe materialen die je kunnen helpen je prestaties, comfortniveau en de levensduur van je pak te verbeteren. Voor degenen onder ons die zelden hebben nagedacht over waarom dit zo cruciaal is voor het ontwerp van zwemkleding, vind je hieronder een uitgebreide gids over de verschillende soorten technische materialen die worden gebruikt door de topmerken in zwemkleding en waarom ze worden gebruikt.
Nylon is waarschijnlijk het meest voorkomende materiaal in zwemkleding, omdat het extreem sterk, lichtgewicht is en goed op het lichaam aansluit, evenals snel droogt. Het nadeel is dat Nylon de kleurstof niet bijzonder goed vasthoudt, dus het wordt vaak gemengd met andere stoffen om de kleur te behouden of behandeld om zon- en chloorbestendig te zijn (zie hieronder voor meer informatie hierover).
Lycra is te vinden in bijna elk kwaliteitsbadpak vanwege de geweldige pasvorm en elasticiteit, maar wordt ook vaak gemengd met andere materialen omdat het in grote hoeveelheden niet de meest comfortabele stof is en ook behandeld moet worden om de effecten van chloor te weerstaan.
Katoen komt zelden voor in hoogwaardige zwemkleding omdat het geen erg goede pasvorm biedt, na verloop van tijd gaat hangen en water vasthoudt - dit wordt vaker aangetroffen in goedkope of modieuze zwemkleding.
Polyester wordt gebruikt vanwege zijn chloor- en kleurbestendige eigenschappen en wordt vaak gemengd met andere materialen.
PBT (Polybutyleentereftalaat) wordt ook gebruikt vanwege de natuurlijke rek en chloorbestendige eigenschappen en wordt gebruikt door gespecialiseerde fabrikanten zoals Speedo en Arena. Wanneer het in een badpak wordt verwerkt, drukt polyurethaan de huid met de juiste hoeveelheid druk, voorkomt overmatige wrijving en verbetert je aerodynamische prestaties.
Ongeacht het materiaal waarvan je zwemkleding is gemaakt, raden we aan er goed voor te zorgen, bijvoorbeeld door het af te spoelen wanneer je het zwembad, de zee of het meer verlaat, en het te behandelen met de aanbevolen zorg bij het wassen.
De meeste goede zwemkledingmerken gebruiken een bepaalde graad van chloorbestendig materiaal bij de constructie van zwemkleding, vooral als deze bestemd is voor gebruik in een zwembad, omdat chloor routinematig aan zwembaden wordt toegevoegd om ze vrij te houden van bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. Het eerste nadeel van chloor dat je zult merken is - het ruikt behoorlijk slecht en het kan ook gevoelige huid irriteren en jeuk veroorzaken. Het kan ook je badpak sneller laten degraderen, vaak realiseren mensen zich niet waarom hun badpak dramatisch is vervaagd, versleten en er vermoeid uitziet na wat lijkt op heel weinig gebruik.
Dit zul je snel merken als je een badpak koopt dat bedoeld is als meer een mode-item om in te paraderen of een goedkope en vrolijke van je lokale supermarkt in plaats van een werkpaard bedoeld voor training. Toegewijde zwemkledingmerken steken veel moeite in het construeren van zwemkleding die bestand is tegen de effecten van chloor, zodat hun klanten betere waarde voor hun geld krijgen en merken dat hun zwemkleding lang meegaat, zelfs bij regelmatig gebruik. Let op ontwerpen die gebruik maken van 100% chloorbestendige stof, zoals Speedo's Endurance+ en Zoggs Aqualast. Sommige zwemkledingmerken bieden materialen aan die een goede mate van chloorbestendigheid bieden, maar niet 100%, zoals de Maru Pacer-stof.
Als je een competitieve zwemmer bent of deelneemt aan sporten zoals triatlon, kan je zwemkleding je prestaties verbeteren. Overmatige weerstand kan je aanzienlijk vertragen, en over het algemeen geldt: hoe omvangrijker het materiaal, hoe meer weerstand het zal creëren. Gevestigde merken zoals TYR en Arena gebruiken materialen met weinig weerstand in hun hoogwaardige zwemkleding om te verbeteren hoe je door het water glijdt, geïnspireerd door de huid van zeedieren. Deze materialen hebben vaak als extra voordeel dat ze snel drogen, wat handig is voor sporten met een gedeelte buiten het water, omdat het water niet in het materiaal wordt vastgehouden en je niet verzwaart. Let op materialen zoals Fastskin en LZR Racer Elite van Speedo en Carbon Pro MK2 van Arena die zijn verwerkt in ontwerpen die de armen en benen bedekken. Houd er rekening mee dat het pak dat je kiest FINA-goedgekeurd moet zijn voor gebruik in bepaalde wedstrijden.
Het is belangrijk om de mate van wrijving te overwegen die het materiaal zal veroorzaken wanneer het in contact komt met je huid. Dit is vooral belangrijk omdat zwemmen vereist dat je herhaalde bewegingen uitvoert, vooral als je aan het trainen bent of een competitieve zwemmer bent. Overmatige wrijving kan vlekken of zelfs wondjes op je huid achterlaten, waardoor het plezier van de ervaring wordt weggenomen en je prestatieniveau wordt verminderd. Om deze reden is het belangrijk om te zoeken naar badpakken die zijn gemaakt van materialen met weinig wrijving, zoals de nylon-elastaan combinatie die wordt gebruikt in sommige hoogwaardige zwempakken.
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen